Alergie la praf sau acarieni ?

Ce este praful de casa?

Praful de casa este un amestec compus din particule de piele umana descuamata, peri si epitelii animale, particule alimentare uscate, spori de mucegai, fibre textile şi fragmente de insecte, in special acarieni si gandaci. Acarienii reprezinta sursa majora de alergeni din praful de casa, acestia determinand aparitia simptomelor de alergie.

Acarieni vazuti la microscop 500x

Ce sunt acarienii?

Acarienii sunt paianjeni miscroscopici, cu dimensiuni de 1/3mm, care se hranesc cu particule de piele descuamata. Nu traiesc efectiv pe pielea omului, nu inteapa şi nu transmit boli, fiind daunatori doar persoanelor alergice la acarieni.

Familia Dermatophagoides (se hranesc cu piele), cu speciile pteronyssinus si farinae sunt principalii acarieni intalniti in locuinte.

Unde se gasesc?

Perna anti-alergicaAcarienii se gasesc in majoritatea caselor locuite deoarece metodele obisnuite de curatenie, cum ar fi aspiratul si stergerea prafului nu-i elimina în totalitate, iar insecticidele obisnuite nu au efect asupra lor. Acarienii se ataseaza cu membrele de fibre şi se regasesc in numar mare pe articolele pe care se colecteaza resturile de piele umana descuamata: perne si plapume, saltele si tapiterii, plusuri umplute, draperii si covoare, dormitorul fiind cel mai favorabil mediu pentru inmultirea lor.

Ce conditii le sunt favorabile?

Pentru supravietuire si inmultire, acarienii au nevoie de un mediu cald si umed, respectiv o temperatura intre 18 si 26 grade si o umiditate relativa >55%. Totusi, scaderea temperaturii si umiditatii din mediu nu-i elimina total decat dupa cateva luni de zile, initial acarienii retragandu-se inspre interiorul saltelelor, pernelor, covoarelor şi tapiteriilor.

Acarienii sunt rareori intalniti in climatele uscate, la altitudine de peste 1500 m.

Alergia la acarieni este determinata in principal de fecalele uscate ale acestora, care formeaza o pulbere fina ce pluteste usor cand este rascolita.

Simptome in alergia la praf sau acarieni

  • stranut
  • nas infundat sau care curge
  • tuse
  • respiratie ingreunata sau suieratoare

Simptomele de alergie, comune cu cele ale alergiei la polen, de tipul rinitei (stranut si nas infundat sau care curge) sau astmului (tuse, respiratie ingreunata sau suieratoare) se declanseaza la persoanele alergice la inhalarea prafului continand fecale si resturi de acarieni, praf ridicat în aer de actiuni ca aspirat, maturat sau mers pe covor, asezarea asternutului sau chiar modificarea pozitiei in somn.

Evolutia dermatitei alergice poate fi influentata negativ de expunerea la acesti alergeni.

In literatura internationala se estimeaza ca aproximativ 10% din populatie este sensibilizata la acarieni si aproximativ 80% din copiii astmatici sunt alergici la acarieni.

Lenjerie de pat anti-alergica

Alergia la acarieni se trateaza?

Da, tratamentul alergiei la acarieni se bazeaza pe profilaxie, respectiv masuri menite sa reduca numarul acarienilor si sa controleze simptomele alergiei impreuna cu tratamentul medicamentos simptomatic.

Masuri de profilaxie

  • Reducerea umiditatii aerului sub 50%, utilizand un dezumidificator sau aer conditionat
  • Spalarea asternuturilor si păturilor saptamanal cu apa fierbinte ( 55-60°C) pentru distrugerea acarienilor. Materialele care nu permit spalarea la temepratura ridicata pot fi introduse peste noapte la congelator
  • Inlocuirea asternuturilor de lana sau pene cu materiale sintetice si plusurile umplute cu unele lavabile
  • Utilizarea pentru saltele si perne a unor huse speciale, impermeabile pentru alergeni  
  • Daca este posibil,  inlocuirea carpetelor din-perete-in-perete cu linoleum sau parchet si inlocuirea draperiilor groase cu perdele sau jaluzele de plastic usor lavabile
  • Inlocuirea mobilei tapitate cu mobila acoperita cu piele sau inlocuitor de piele
  • Utilizarea unei carpe umede pentru indepartarea prafului, cea uscata doar ridica in aer resturile de acarieni
  • Utilizarea unui aspirator cu sac de microfibra dublu stratificat sau cu filtru HEPA pentru a retine acarienii
  • Evitarea spatiului in care s-a facut curatenie pentru 2 ore sau utilizarea unei masti in timpul aspiratului/maturatului pentru evitarea inhalarii alergenilor

Tratmentul medicamentos se adreseaza inflamatiei de natura alergica declansata de contactul cu alergenii si simptomelor asociate si depinde de modul de manifestare al alergiei: rinita, rino-conjunctivita, astm bronsic sau dermatita alergica.