Alergie la Ambrozie
- 24 August 2012
- autor Dr. Lizica Igret

Perioada de polenizare incepe la sfarsitul lunii iunie, cu un varf al concentratiei de polen in aer in a doua jumatate a lunii august si se intinde pana in octombrie. Pe durata zilei, polenul de ambrozie se ridica in aer de la rasaritul soarelui, concentratia atinge maximul zilei la amiaza, minimul fiind dupa ploaie si noaptea.

Se intalnesc mai ales pe terenurile necultivate, in santurile drumurilor, pe pasuni, dar paraziteaza si culturile organizate. In oras se intalnesc mai ales pe marginile soselelor, pe spatiile verzi, dar si in curtile caselor si parcuri.
Cea mai raspandita si cunoscuta reprezentanta a genului este Ambrozia (Ambrosia Artemisiifolia).



Polenul produs din abundenta de Ambrosia este foarte alergenic, o cantitate de doar 5-10 granule polen/m3 aer fiind suficienta pentru declansarea simptomelor de rinita, conjunctivita sau astm la persoanele sensibilizate, in timp ce uleiurile volatile continute pot provoca dermatita alergica la contactul cu plantele. Pana la 20% dintre persoanele alergice la polen sunt sensibilizate la Ambrozie.
Alergia la polenul de Ambrozie, manifestata prin stranut in salve, mancarime in nas, in gat sau in cerul gurii si la ochi, lacrimare si inrosirea ochilor sau chiar tuse si greutate in respiratie este deseori interpretata si tratata ca o raceala persistenta care “nu raspunde” la tratament.
Simptome frecvente in alergia la Ambrozie
- stranut des si repetat
- mancarime in nas, gat sau in cerul gurii si la ochi
- lacrimare si inrosirea ochilor
Tratament alergie la Ambrozie
Tratamentul pentru alergie combina profilaxia alergiei, adica evitarea si minimizarea contactului cu alergenii cunoscuti si tratamentul medicamentos. Tratamentul medicamentos este de tip antiiflamator si se adreseaza reactiei inflamatorii de cauza alergica produse la locul de contact al organismului cu alergenii. Alegerea tratamentului este conditionata de modul de manifestare al alergiei.
In tratamentul alergiei la Ambrozie manifestata prin rinita sau rino-conjunctivita alergica atat profilaxia cat si tratamentul sunt importante, deoarece o rinita alergica netratata poate evolua in timp spre dezvoltarea astmului bronsic de cauza alergica.